1) İşitme cihazı hangi yaşlarda kullanılmalıdır?

Bebeklerde 6 aylıkken işitme cihazı kullanımı başlamalıdır. 2 yaştan sonra başlamak çocuğun konuşma ve sosyal iletişim gelişimini yavaşlatır. Çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde 26 dB üzeri işitme kayıplarında cihaz kullanımı gereklidir.

2) İşitme cihazı kalıbını kulağıma yerleştirirken ağrı oluyor. Ne yapmalıyım?

Dış kulak yolu enfeksiyonu Ve çene kapanmasına ait bozukluklarda işitme cihazı kalıbını yerleştirirken ağrı olabilir. Uzmanınıza danışmanız gereklidir.

3) Şeker hastalığında işitme cihazı kullanımı için ne gibi tedbir almalıyız?

Kan şekerinin makul düzeyde kalması için mutlaka beslenmenizi ve ilaçlarınızı dikkatle takip etmelisiniz. Yoksa işitme kaybınız etkilenir ve anlamanız azalır.

4) İşitme cihazını nasıl seçmeliyim?

KBB ve Odyoloji uzmanlarının yardımını isteyiniz. İşitme cihazinin size uyumu; en iyi şekilde sizin işitmenizin iyileşmesi ve artması ile anlaşılır. Denediğiniz işitme cihazlardan sizi en çok rahatlatan ve fiyatı en uygun olanını seçiniz.

5) İşitme cihazına alışma süresi ne kadardır?

İşitme kayıplarında erken işitme cihazı kullanımı alışma süresini kısaltır. Cihaz kullamına geç başlanması alışma süresini zorlaştırır ve uzatır.

6) İşitme kaybı olan hastalarda; ruhsal durumunda ve sosyal çevresinde ne gibi değişiklik olur?

Depresyona meyil artar ve mutsuzdurlar. Çevresinle iletişim kuramayan hastalar sosyal çevresinden uzaklaşırlar. Beraber televizyon izleme zorlaşır.

7) Sesin anlaşılması hangi durumlarda azalir?

Vertigo, tedavi edilmeyen diabet ve hipertansiyon, anemi, yüksek şiddette ses travması, kötü beslenme ve beyni ilgilendiren hastalıklarda sesin anlaşılması azalır.

8) İşitme cihazı seçimini etkileyen faktörler nelerdir?

Daha önce işitme cihazı kullanması, dinleme ortamları, yaş, sosyo-kültürel düzey, meslek, kozmetik kaygı, el becerisi ve beklenti.

9) İşitme cihazı tembellik yapar mı?

İşitme cihazı kullanması gerektiği halde kullanmama; temporal loptaki anlama, ayırt etme ve yön tayini yapan merkezi tembelleştirir. İleri dönem işitme cihazı kullanma yeteneği azalır.

10) İşitme cihazı kullanılmasa ve ileri döneme ertelense ne olur?

Orta yaşlardan itibaren işitme cihazı kullanması gerektiği halde cihaz kullanmayanlarda bunama (demans başlaması) daha erken yaşlara çekilir.

11) İşitme cihazı ne durumlarda kullanılmaz?

Ani ve dalgalanma gösteren ve gürültüye bağlı işitme kayıplarında hasta takip edilerek tedavi sürecinde cihaz kullanılmaz. İleri dönem için düzenlemeler yapılmalıdır.

12) İşitme cihazı hangi durumlarda kulaktan geçiçi olarak alınmalıdır?

Yatarken, banyoda, aşırı gürültülü ortamda, denge bozukluğunda, kulak akıntısında ve aşırı terlemeye maruz bırakan sıcak nemli ortamlarda işitme cihazı geçiçi olarak alınabilir.

13) Avrupa’dan akrabam cihaz getirdi ancak kullanamıyorum. Neden?

İşitme cihazları kişiye özel seçilmektedir. KBB uzmanı ve odyometris değerlendirilmesi ile size uygun cihaz tesbit edilir. Cihaz çok gelişmiş olsa da ama size uygun olmayabilir.

14) Yaşlılar işittiği halde anlama neden düşer?

Yaşlanma ile birlikte işitme sisteminin kendini yenilemesi yavaşlar. Hiç cihaz kullanmazsa tembellik gelişir. Özellikle ince sesleri anlama düşer.

15) Östaki disfonksiyonunda işitme cihazı kullanımı etkileniyor ne yapmalıyım?

Sinüzit,burun kemiğinde eğrilikler ve çocuklarda genizeti östaki disfonksiyonuna sebep olabilir. KBB uzmanına başvurunuz.